Reguli la începutul dietei

Cea mai sigură și completă listă pe care am găsit-o este cea de pe site-ul elvetian https://www.histaminintoleranz.ch/. Lista se mai numește SIGHI list sau Swiss list. Oferă scoruri pentru alimente și Euri alimentare în funcție de cantitatea de histamină (H), alte amine (A), blocatori de DAO (B), eliberatori ai histaminei (L), produse care creează rapid histamină (!H).
Noi folosim ingredientele cu scor 0. Atât! Avem grijă, ca din aceste ingrediente sau alimente cu scor 0 să eliminăm din dietă ceea ce ne face rău. Pentru a afla care produs ne face rău din lista cu scor 0, ne ajută foarte mult Jurnalul alimentar personal.

Compatibilitatea alimentara este dependenta de cantitatea si tipul alimentelor consumate (exista un efect cumulativ al aminelor biogene cum este histamina, eliberatorii de histamina si inhibitorii enzimatici). Gradul de compatibilitate variaza de la individ la individ, unele persoane fiind mai sensibile la ingestia de alimente care contin histamina decat la compusii care produc eliberarea de histamina.
Specificatiile
se aplica doar alimentelor neaditivate. Aditivii alimentari pot declansa ei
insisi simptomele intolerantei la histamina. Atentie atunci cand achizitionati
alimente din magazine - cititi cu atentie lista ingredientelor folosite pentru
obtinerea produsului final. Lista are rol orientativ furnizand informatii
despre continutul in histamine al alimentelor si mecanismul prin care interfera
cu metabolismul histaminei. Poate fi utilizata ca instrument pentru a determina
compatibilitatea individuala si cantitatile care pot fi consumate dintr-un
aliment fara ca simptomele sa apara. In acest sens folositi
prima coloana "Scorul dvs" in care notati cu 0,1,2,3 daca un anume aliment este
tolerat sau din contra nu poate fi consumat. In acest mod puteti identifica
alimentele care declanseaza simptomele intolerantei la histamina si care pentru
a putea fi consumate necesita aport de Diaminoxidaza (Daosin, Daozyn sau alt medicament similar. Atenție! Nu este tratament.) in prealabil.
Exista variatii individuale in ceea ce priveste cantitatea de alimente care poate fi consumata pana la aparitia simptomelor depinzand de cauza intolerantei la histamina. Exista persoane a caror simptome sunt declansate mai degraba de alimentele eliberatoare de histamina decat de consumul de alimente bogate in histamina si vice versa. Va recomandam sa urmati cu strictete lista compatibilitatii in primele 4-6 saptamani. Dupa acest interval reintroduceti in dieta alimentele in cantitati progresiv crescande pentru a stabili care este cantitatea de alimente pe care o puteti consuma fara aparitia simptomelor. Acest lucru va ajuta sa nu va impuneti restrictii dietetice care nu sunt necesare pe termen lung.
Spune siteul https://www.histaminintoleranz.ch/

Consumati alimente cat mai proaspete.
Cu cat carnea si pestele sunt mai vechi cu atat mai mult creste continutul in histamina. Carnea proaspata nu contine histamina. Unele fructe si legume sunt sarace in histamina
Ambalarea produselor in vid nu previne procesul de imbatrinire al alimentelor. Aminele se formeaza sub actiune bacteriana si enzimatica prin degradarea proteinelor.
Conservati alimentele prin congelare.
Nu gatiti carnea excesiv. Nu consumati carne arsa.
Consumati carnea gatita in aceeasi zi. Evitati sa consumati carnea gatita de la
o zi la alta.
Evitati produsele din carne procesate
Consumati doar peste proaspat pescuit. Evitati conservele de peste.Nivelul de histamina si a altor amine in conservele de peste este prea mare pentru persoanele cu intoleranta la histamina.
Nivelul aminelor in fructe creste cu cat acestea sunt mai coapte insa prin comparatie cu alimentele procesate fructele contin cantitati mai mici de histamina.
Spune siteul https://www.histaminintoleranz.ch/